Дивият ориз се среща все по-често на пазара и е вкусен начин да разнообразите традиционната си рецепта за сармички. Ето как ги приготвихме ние:

За 24 сармички:

24 лозови листа
2 с.л. зехтин за готвене
1/2 малък лук, много ситно накълцан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
100 гр смляно свинско месо
1 малък домат, ситно накълцан
1 с.л. накълцана мента
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. морска сол
1 ч. вода
2 чаши предварително сварен див ориз

За да приготвите дивия ориз, измийте го добре и го накиснете за час. Сварете го за 40 минути в леко подсолена вода в съотношение 1:4.

За да сготвите плънката за сармичките, загрейте мазнината на среден огън, добавете лука и чесъна и гответе до прозрачност. Добавете смляното месо и гответе с непрекъснато бъркане поне 5-6 минути. След това сложете и доматите, ориза, подправките и водата. Гответе докато сместа се сгъсти и водата се изпари. Махнете от котлона и оставете плънката леко да се охлади. Свийте сармичките и ги подредете плътно в тенджерка. Залейте с вода докато покриете най-горния ред, завийте с няколко листа и похлупете с малка чинийка. Гответе на бавен огън 45 минути. Оставете ги да престоят няколко часа и сервирайте с кисело мляко.

Със съдействието на www.artofrealfood.com