Макар и консервирана, риба тон умело се съчетава с всякакви зеленчуци и подправки. Освен че тази наистина превъзходна гурме салата се приготвя изключително лесно, тя е едновременно и апетитна, и много полезна. Чудесно предястие или основно, тя ще ви очарова с леко пикантния си вкус.

Продукти за 4 порции

За хрупкавите панички:

1 пакет кори за баница
4 купи за печене на пудинг или крем карамел

За салатата:

225 г ориз басмати
1 марула
4 яйца
8 чери доматчета
185 г консерва риба тон
4 нарязани стръка зелен лук
2 с.л. нарязани листа пресен кориандър
Ок. 2 см коренче джинджифил
200 г сирене фета
Щипка лют червен пипер

За да сътворите изящните вкусни блюда,

похлупете купите за печене с дъното на горе и ги намажете с олио отвън. Вземаме лист от една кора, като я облепите добре, притискайки я към стените и дъното. Намажете с олио и добавете следващата кора. По същия начин поставете и трета. Похлупете купите, наредете ги в тава и ги сложете в предварително загрята на 220 градуса фурна. Печете ги, докато придобият златисторозов оттенък.

Стъпките за приготвяне на салатата:

Сложете ориза да се вари. Междувременно сварете 4-те яйца за 10 минути. След това ги поставете в купичка със студена вода и, след като изстинат добре, ги обелете и нарежете на четвъртинки.

След това отцедете рибата тон и я сипете в купа. Добавете джинджифила, нарязан на ситно, стръкчетата зелен лук и листенцата кориандър. Настържете на едро сиренето и го добавете към рибата. Всичко това добавете към ориза и разбъркайте внимателно. Разпределете сместа в 4-те хрупкави купички, като първо покриете дъното на всяка от тях с листо маруля. Най-отгоре декорирайте с яйцата и нарязаните на половини чери доматчета. Поръсате с червения пипер по желание.