След тежките празнични трапези може да се поглезите с една разтоварваща вкусна салата. Колкото и лека да е тя обаче, няма да ви остави гладни. Хрупкавите изпечени орехи и червеното цвекло, облени в пикантния сос от пресен чесън, лимон и босилек придават оригинален вкус на макароните и настърганото сирене чедър.

Продукти за 4 порции:

200 г паста (макарони) - фузили или кончиле
350 г цвекло
3 стръка пресен чесън, нарязан на малки колелца
4 с.л. зехтин
50-60 г печени орехи, ситно начукани
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. пудра захар
¼ ч.л. сол
Бял пипер, смлян
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. ябълков оцет
250 настъргано сирене чедър
Копър и магданоз

Приготвяне:

1. Сварете макароните. В отделен съд задушете цвеклото, докато омекне. Отцедете макароните и ги смесете с фузилите.

2. Междувременно запържете в тигана само за 2-3 минути с 1 с.л. зехтин чесъна и орехите. Свалете съда от котлона и като поизстине, налейте останалия зехтин, добавете босилека, захарта, солта, пипера, оцета и лимоновия сок.

3. В голям съд за сервиране изсипете макароните с цвеклото, добавете сместа от чесъна и орехите, плюс почти всичкия чедър, като оставите 1 с.л. за отгоре. Разбъркайте добре и поръсете с останалия кашкавал. Накрая украсете с листенцата магданоз и копър.

Общо взето ястията с макарони се консумират без хляб, но всяко правило си има изключение. Тази салата с цвекло и фузили може да се поднесе и с прясно изпържени крутонки.