Едновременно лека и много хранителна, салатката "Айсберг" е подходяща както за предястие, така и за гарниране на най-разнообразни месни блюда. Но понеже сме в средата на Сирната седмица, в която на трапезата ни подобаващо място се полага най-вече на млечните продукти, пържолката спокойно можем да заменим с кашкавал пане или парченце добре узряло ароматно сирене.

Продукти за 4 порции:

2 бр. маруля "Айсберг"
80 мл зехтин
30 мл балсамов оцет
16 бр. пъдпъдъчи яйца
8 бр. чери доматки
2-3 стръкчета пресен лук
Натрошени сурови орехи
Сол и пипер

Приготвянето е приятно и бързо:

1.Добре измитата маруля нарязваме на фини лентички. Сваряваме яйцата за около 4 – 6 минути. За да ги обелим по-лесно, ги охлаждаме под течаща вода. Обелваме ги и ги нарязваме на половинки. Междувременно миксираме зехтина и балсамовия оцет. Добавяме сол и пипер.

2.В голяма чиния за салата поставяме най-напред лентичките маруля. Надреждаме пъдпъдъчите яйца отгоре. Овкусяваме с балсамовия дресинг, украсяваме с нарязания лук, чери доматките и накрая изсипваме ядките.