Помолихме една красива млада дама, която не щади времето си за благородни каузи, да сподели с нас рецептата за вкусните вълшебства, които приготвя заедно с приятели. Този път поводът да заработи сладката работилничка на Еми беше Световният ден на недоносените деца (12 ноември) и благотворителният базар в сградата на болницата неонатологично отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Разгледайте вълшебствата. Тук Еми споделя рецептата, а вие може да направите същото в коментарите, за да обменим кулинарен опит :)

От години използвам една и съща рецепта, която видях в блога на Йоли. Независимо дали поводът е Коледа, Бебе или просто за удоволствие през уикендите. Неизменната рецепта приложих и в този благотворителен случай.

Mеденки

Продукти
250 г течен мед
130 г кафява захар
1 яйце 2 с.л. ром
100 г меко масло
250 г бяло брашно
250 г ръжено брашно щипка сол
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
1 ч.л. микс подправки за меденки (индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, канела, карамфил) и брашно за доизмесване и разточване

Виж как се приготвят >>

 Сватбени сладки Тя и Той >>

Приготвяне

Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа. Добавят се яйцето, рома и маслото. Сместа се разбива с миксер докато стане на пяна. Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките. Добавят се с бъркане към медената смес. Получава се лепкаво тесто, което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.

Бързи сладки с брокат от захар и канела >>

* Не слагайте повече брашно, независимо, че тестото лепне. Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа.

* На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене. Поръсва се с брашно и се разточва на кора, не по-дебела от 1 см. Изрязват се сладки с формички. Нареждат се в тава, покрита с хартия и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 8 - 10 минути.

Като се охладят се украсяват и се съхраняват в кутии. Ако станат много твърди просто сложете резен ябълка в кутията резултатът е страхотен!