Рататуй е лесно лятно ястие от традиционната френска кухня със зеленчуци. Тайната на доброто ястие е в отделното готвене на зеленчуците в началото. Ето една рецепта за рататуй на фурна със сметана.  

Необходими продукти

1 патладжан  

1 тиквичка  

2 червени чушки 

1 глава лук  

2 бр. домати 

2 сикилидки чесън

1/2 ч.л. куркума 

1/2 ч.л. кориандър 

4 с. л. зехтин 

50 мл сметана 

Черен пипер и сол на вкус 

Начин на приготвяне

Патладжанът  се реже на филики, осоляват се и се оставят за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това кръгчетата се измиват и подсушават. Запържват се в сгорещения зехтин за около 2-3 минути.  

Тиквичката, лукът и чушките се нарязват на шайби и лека се посоляват.

Доматите се обелват и нарязват на кубчета. Заедно със зехтина и пресованият чесън се задушават за 1-2 минути.  Добавят се 100 мл топла вода и се разбърква. Овкусява се с куркумата и кориандъра и се оставя за около 3 минути.

В подходяща тавичка на дъното се разстила доматената смес. Върху нея се подреждат с редуване всички  зеленчуци -патладжан, чушка, тиквичка. Поръсват се със зехтин  се покриват с  алуминиево фолио. Ястието се пече във фурна за около 20-30 минути на 200°C.

Накрая се полива сметаната и се поръсва с черен пипер.