Гъбена салата може да се приготви от всички видове ядливи гъби, цели или нарязани на парчета. Изключително вкусни са, когато са смесени заедно, например, манатарка, масловка, рижика, млечница и пачи крак. На пресните гъби без колебание може да се нарежат и пънчетата, след като са обрани и почистени правилно.

Салата от гъби

500 г гъби се варяват във вряща подсолена вода за около 25-30 минути. Изваждат се от водата и се заливат с марината, за да станат по-пикантни.

Рецепта за маринатата

200 мл вода

½ ч.л. сол

½ ч.л. захар

1 с.л. оцет

1 средно голям дафинов лист

 3-4 зърна черен пипер

1 сушено карамфилче

1 щ. канела

1-2 скилидки чесън

Слагат се в буркан с капачка на винт или кутия с капак и се прибират в хладилник за 48 часа. Сервират се с пресен магданоз, нарязан на ситно. Салата се полива с олио според вкуса.