Меломакарона са любимите коледните сладки на гръцките семейства, чиято рецепта е предавана от поколение на поколение. Ето какво е необходимо, за да си приготвите и вие от този изключително вкусен сиропиран сладкиш.

Необходими продукти за тестото за 50 броя (2 големи тави):

1 кг бяло брашно

1/2 л слънчогледово олио

150 г масло

150 г бяла захар

1 яйце

35-40 мл коняк

100 мл свеж портокалов сок

1 ½  ч. л. бакпулвер

½  ч.л. сода бикарбонат

½ с. л. канела

1 ½ портокали  (ситно настъргана портокалова кора)

100 г едро смлени орехи за поръсване

Продукти за сиропа:

400 г мед

200 мл вода

1 с.л. лимонов сок

1 пръчка канела

1/2 ч.л. лимонова кора

Или

200 г захар

175 мл вода

1 с. л. мед

1 пръчка канела

1 ч.л. настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне

Смесват се маслото със захарта в дълбока купа. Добавят се канелата и яйцето. След това се прибавя олиото на струйка и се разбива до хомогенна смес. Добре се разбърква с електрически миксер на средна скорост.

Содата се смесва с коняка и портокаловия сок. Веднага се добавя към сместа. Прибавя се настърганата портокалова кора.

Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя на порции при непрекъснато бъркане до меко тесто. След това тестото се размесва за няколко минути с ръце.

С длани от тестото се овалват гладки елипсовидни форми като малко яйце. Подреждат се в тава върху хартия за печене на 2 см едина от друга, тъй като те "растат" по време на печене. Отгоре се нашарват с вилица без да се сплескват. Ако се направят прекалено плоски, ще бъдат сухи и много ронливи.

Сладките се пекат в предварително загрятата фурна на 180°C  за около 20 минути, докато придобият светло кафяв цвят и са твърди на пипане. Изваждат се и се оставят да се охладят.

Печете ги днес и ги накиснете в сиропа утре!

Сиропът се вари в дълбок съд за около 5 минути, след като към водата се прибавят захарта, медът и пръчката канела. Сиропът се държи на изключен топъл котлон. Изпечените, но вече охладени сладки се накисват в топлия сироп, за да се напоят добре за около 3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се поставят върху скара да се отцедят. След накисването в сиропа сладките стават по-кафяви.

Веднага се поръсват с едро смлени орехи. След това се прибират в кутия за Коледа.