Макар и не толкова разпространено по родните ширини, това огнено ястие все по-често се предлага в любимите ни ресторанти. За щастие, за да се насладите на богатия му вкус, не ви е нужен шеф-готвач, а съвсем мъничко желание. Ето и рецептата за едно ароматно чили кон карне:

Необходими продукти:

олио                                           

1 голяма глава лук

1 червена чушка

2 скилидки чесън

1 с.л. чили на прах

1 с.л. червен пипер

500г. телешка кайма

1 консерва доматено пюре

1 консерва царевица

1 с.л захар

сол

черен пипер

кимион

1 консерва червен боб

сварен бял ориз за гарнитура

Начин на приготвяне:

Подгответе зеленчуците – нережете на ситно лука, почистете и нарежете червената чушка на лентички и нарежете на ситно чесъна.

Добавете мазнина към подходящ тиган и запържете лука, докато добие прозрачен цвят. След това добавете чесъна и чушката. Това е моментът, в който трябва да добавите и подправките – изсипете към пържещата се смес чилито, кимиона и червения пипер. Оставете за около 5 минути и свалете от котлона.

Раздробете каймата с малко вода. Прехвърлете сместа в предварително намазнен и нагорещен тиган и пържете до готовност.

На съвсем тих огън добавете към каймата, запържените зеленчуци, доматите от консерва, добре изцедения боб и царевицата. Овкусете с черен пипер, малко захар и сол на вкус. Оставете получената смес за още десетина минути и свалете от огъня.

Ястието поднесете топло, с гарнитура от сварен бял ориз.