За Никулден може да приготвите представетелно предястие с по-нетрадиционен за българския вкус - риба с червено цвекло и домашна растителна майонеза.

Ето какви продукти са необходими:

150 г маринована херинга

1 глава червено цвекло

5-6 средно големи картофа

5 кисели краставички

1 с.л. зехтин

Рецепта за домашна растителна майонеза

1 ч.ч. непечени слънчогледови семки

2 с.л. зехтин

1 лимон

1 щ.кимион

Сол навкус

Слънчогледовите семки се накисват във вода от вечерта. Поомекналият слънчоглед се пасира в блендер. Добавят се зехтинът, лимоновият сок, щипка смлян кимион и сол на вкус. Пасирането продължава до получаване на хомогенна смес.

Сваряват се картофите и се нарязват на кубчета в една купичка. Червеното цвекло също се сварява и отделно се нарязва на дребни кубчета. Киселите краставички се режат на четвъртинки. Рибите също се нарязват на хапки.

На дъното на стъклена купа се поставят  картофи. Върху тях се нареждат парченцата риба, кисели краставички и цвекло. Намазва се слой от слънчогледовата майонеза. Редят се отново, картофи, риба, краставички, цвекло. Отгоре се завършва с майонеза и се поръсва с със свеж копър, нарязан на ситно. При сервиране се виждат разноцветните пластове и предястието изглежда много красиво.  

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.