Продукти:

кори за баница
800 гр спанак
250 гр масло
350 гр сирене
½ кофичка кисело мляко
4 яйца
сол

Приготвяне на плънката: Измитият и нарязан на ситно спанак задушете в тенджера с 200 мл вода и съвсем малко сол. Добавете и половината от маслото. В отделна купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркайте. Когато спанакът е загубил от обема си и вече е омекнал, прибавете го към сместа от яйца, сирене и кисело мляко. Така приготвената плънка е готова.

баницаВ намаслена тава започваме да редим корите за баницата. Първите трябва да разстелите, така че да легнат по стените на тавата. Тях ще използваме, за да завием баницата отгоре. Започнете реденето с две кори (върху тях можете да мажете и по малко масло), след което сложете и от плънката. Редувайте, докато плънката свърши. Не се притеснявайте ако тя изглежда леко водниста – причината е в киселото мляко, което добавихме в началото.

баницаНай-отгоре завършваме с две кори, които намазваме обилно с остатъка от маслото, което предварително е разтопено. Завиваме с първите кори отдолу, които оставихме да легнат по стените на тавата. Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса до зачервяване.

Така приготвената пролетна баница можете да консумирате както топла, така и студена. Най-подходящата добавка към нея си остава киселото мляко.