Докато все още милващият вкус на сочните праскови не е останал в спомените ни, нека да си направим един изкусителен кекс с решаващото участие на тези най-нежни и сладки летни плодове.

Пандишпан с летни плодове >>

Продукти за 1 кексова форма:

125 г масло
500 г праскови
200 г ситно счукан крокан
4 яйца
настърганата кора на 1 лимон
120 г захар
75-80 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

Сочен пай с праскови >>

Приготвяне:

Най-напред отделяме от маслото 1 с.л. Останалото слагаме, заедно с крокана, в съд и бъркаме, докато захарта се разтопи. Подреждаме отгоре обелените и нарязани на лунички праскови. Оставяме съда на страна.

Междувременно разбиваме жълтъците с останалото масло и лимоновата кора. Белтъците пък разбиваме отделно с щипка сол на сняг, като постепенно прибавяме захарта. Едва тогава смесваме жълтъците и белтъците Добавяме брашното и бакпулвера, разбъркваме добре и изсипваме върху прасковите. Печем в умерена фурна ок. 30 минути.

След като го извадим, още топъл обръщаме сладкиша в друг подходящ съд за сервиране. По желание поръсваме с пудра захар.

Швейцарско руло с рисувана декорация >>

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...