Овесените ядки съдържав висококачествени протеини и фибри. Те са силна храна за децата, за изтощени хора след боледуване и за поддържане на тонус на младите хора. С овесената каша се доставя на организма нужното съдържание от витамини В1, В3, Е, К и минералите калций, магнезий, цинк, калий, желязо и сяра. Рядко ще срещнете противокозавние за консумация на овесена каша. На практика овесени ядки има във всяко мюсли.

Ето как да приготвите у дома постна овесена каша с ябълки:

Рецепта за 2 порции

10 с.л. овесени ядки

1 ч.ч. гореща вода

2 ябълки

½ лимон

4-5 ореха

1/2 ч.л.смляно ленено семе

2 ч.л. мед или домашно сладко

Заливат се овесените ядки с гореща вода и да се варят 15 минути. Преди сервиране се добавя лъжичка мед или сладко, и натрошените орехи. Нарязва се ябълка на кубчета и се прибавя към овесените ядки. Поръсва се със смляно ленено семе и се полива с приясно изцеден лимонов сок на вкус.

Овесени ядки може да се приготвят и без варене като се оставят накиснати с вряла вода от вечерта. На сутринта към тях се добавят стафиди или домашно сладко, орехи и лимонов сок, и разбира се,нарязана свежа ябълка. "По ябълка на ден - да бяга докторът от мен”.

Началото на деня с овесена каша в продължение на няколко дни е отлична храна за регулиране на моториката на червата.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.