Без да нарушите Рождественските пости може да си направите сами кейк с богат състав от орехи, кафе, круша и с неповторим аромат на кардамон. Използва се оризово мляко, а мазнината е олио. Ето какво е необходимо за този постен кейк, който има превъзходни вкусови качества.   

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно

1 ч.ч. кафява захар

3/4 ч.ч. оризово мляко

2 ч.л. бакпулвер

100 мл олио

100 мл кафе

3 с.л. ленено брашно

1 ч.ч. счукани орехи

1 круша

3 щипки смлян кардамон

Брашното, захарта и бакпулверът се смесват в купа. Лененото брашно се смесва с 50 мл студена вода и се оставя настрана. Към сухата смес се прибавят оризовото мляко и олиото при разбъркване.  Добавя се и ленената каша. Кардамонът се прибавя към тестото и се залива с кафето. Всичко се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Накрая се изсипват обелената и нарязана на кубчета круша и счуканите орехи. Кейкът се пече около 1 час в предварително загрята умерена фурна.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.