И в днешния ден от Рождественските пости може да си напрвим закуска с риба или морски деликатеси. Много вкусни са хапките от италианската кухня - брускети с риба. Нужните продукти са: франзела, маринована, пушена или риба от консерва по ваш избор и закуската е готова.

Ето рецепта за 4 порции:

2 пълнозърнести франзели
1 консерва или 200 г риба
5-6 маслини без костилки
1-2 домата
1 с.л. мащерка
2 с.л. зехтин
1-2 стръка свеж босилек
Каперси
Черен пипер на вкус

Отрязват се крайчетата на франзелите. Нарязват се еднакви по дебелина кръгчета. Подреждат се в тавичка, всяко поръсено със зехтин и мащерка. Пекат се за кратко на горен реотан до образуване на приятен загар. Рибата се нарязва на парченца, маслините на колелца и се подреждат върху ароматните току-що изпечени брускети. Поръсват се с каперси и черен пипер по желание. Между тях се слат нарязаните домати и се украсява с листа от босилек или магданоз.

Брускетите могат да бъдат само със сушени домати и босилек илл типично по италиански с артишок от консерва.

 

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.