Онези от вас, които спазват Рождественските пости знаят, че до 29 ноември са разрешава да се яде риба. Ако за закуска предложението днес беше сандвич с аншоа, то на обяд може да си приготвите паста с риба тон. Какъвто вид паста обичате, такъв си купете. На опаковката обикновено пише за колко минути стават готови макаронените изделия, затова не бива да се преваряват.

Ето рецепта за 4 порции:

500 г фарфале/ талятели/ спагети

2 консерви риба тон на парченца.

1-2 глава кромид лук

10 черни маслини без костилки

10 зелени маслини без костилки

2 с.л. каперси

2 -3 щ. риган

1 стрък свеж босилек

Черен пипер и сол на вкус

Соева майонеза

Пастата се вари в подсолена вода за около 5 минути. През това време се нарязва лука на едно и се поставя в кастрон. Сварената паста се прецежда и се изсипва върху лука, за да може той да омекне и да предаде своя аромат. Парчетата риба тон се прибавят, заедно със зехтина от рибната консерва. Черните и зелените маслини се режат на красиви колелца и се прибавят към пастата. След това се прибавят каперсите, риган и черен пирер. По желание за по-богат вкус може да се добави и соева майонеза. Пастата се разбърква и се сервира на порции, които се украсяват със свеж босилек.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.