Хранителна закуска и вкусен десерт в дните на пост е купичката ашуре. Житото е източник на полезни въглехидрати и протеини. Добавените ядки и сушени плодове добавят не само деликатесен вид, но разнообразни вкусове и богатство от микроелементи и витамини А, В и Е.

Рецепта за 4 порции

250 г жито
2 с.л. лимоново нишесте
1 ½ чаша захар
50 г стафиди
2 с.л. смокиново сладко
½ чаша счукани орехи
2 с.л. розова вода
Канела по желание

Житото се сварява в тенджера. ¼ от него се отцежда, а другата се миксира на каша заедно със захарта. Към кашата се прибавят зърната сварено жито и стафидите. Тенджерата със сместа отново се връща на котлона да заври. Прибавя се на тънка стуйка 2 лъжици нишесте, размито в студена вода. Довавят се половината орехи. Оставя се сместа да заври за 2-3 минути. Оставя се леко да се охлади и се изсипва в купички. Ашурето се поднася със счукани орехови ядки, сладко от смокини и поръсено с розова вода. По желание може да декорирате със смляна канела.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.