Ето една вкусна есенно-зимна супа за постите.

Рецепта за 4 порции

800 г тиква

100 г червена леща

1 глава кромид лук

2 скилидки чесън

1 с.л. зехтин

2 стръка мащерка

4 кубчета зеленчуков бульон

1 щ. сол

1 щ. захар

80 мл растителна сметана

В сгорещен зехтин  се запържва лукът в голяма тенджера до златисто. Добавят се чесънът, червената леща и листата на мащерката. Тиквата се обелва и нарязва на малки кубчета и се прибавя в тенджерата. Накрая се залива с 1 л гореща вода, в която са разтворени зеленчуковите бульончета. Тиквената смес се подправя на вкус и се оставя да се вари на тих огън за около 25 минути. Готовата супа се пасира докато стане на крем. Добавя се растителна сметана и при нужда се доовкусява.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.