Все още продължава седмицата на по-строгия пост от Рождественските пости, когато се консумира само растителна храна и олио. Затова днешното предложение е една любима гозба от българската традиционна кухня - постни зелеви сармички. За обяд може да сервирате на трапезата си крем супа от леща и като основно ястие - сармичките, завити в листа от кисело зеле.

Рецепта за 6 порции

1 глава кисело зеле
200 г ориз
2 стръка праз лук
1 глава целина
3 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 с.л. доматен сос
150 мл олио
200 мл зелев сок
1 кубче зеленчуков бульон
Черен пипер, чубрица, джоджен и сол на вкус

В дълбок тиган се загряват 50 мл олио. Празът, целината и чесънът се нарязват на дребно и се слагат в мазнината. Оризът се измива и се прибавя към зеленчуците. Разбъркват се и се пържат докато оризът стане стъклен. Добавя се доматеният сос. Подправят се с джоджен и червен пипер. Налива се зеленчуковият бульон, разтворен в топла вода 200 мл. Осолява се и се поръсва с млян черен пипер. Разбърква се и се чака водата да се попие в ориза. С така приготвената плънка се завиват малки сарми, които се подреждат в тава. Отгоре се заливат с със зелев сок и останалото олио. Слагат се в загрята фурна на 180 градуса, покрити с алуминиево фолио, и се пекат около 1 час. Може да ги допечете без фолио 15-20 минути.

Още разнообразни идеи за постни ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.