Сладък завършек на вечерята в ден на постене като днешния може да бъде парче здравословен  кейк с тиква и орехи.  

Рецепта за постен кейк с тиква и орехи

½ средно голяма цигулкообразна тиква

1 ч.ч. смлени орехови ядки

3 ч.ч. брашно

1 ½ ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

1 ч.л. сода

1/2 ч.л. джинджифил

Ванилова захар за поръсване

Обелената половинка тиква се настъргва в купа. Поръсва се със захарта и се оставя да престои около 15 минути. Смилат се орехите и се прибавят заедно с олиото и джинджифила. Содата се разтваря в 1 чаена чаша топла вода и се добавя към сместта. Накрая се прибавя и брашното на малки порции като се разбърква. Получената смес се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кейк. Пече се в умерена фурна около 30-40 мин. След като се извади от формата се поръсва с ванилова захар.

Още разнообразни идеи за постни ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня".