Като символика, празникът Игнажден е насочен към бъдещето и идната година. Месят се кравайчета (колачета) за всеки член от семейството, раздават се на съседите и едно остав за Бъдни вечер. За да се спази традицията, гевречета се правят от постно тесто, а в оформянето им може да се прояви творчество.

Ето рецепта за игнатови кравайчета:

3 ч.ч. бяло брашно

1 с.л. суха мая

1 ч.л. захар

200 мл хладка вода

1 ч.л. сол

1 с.л. олио

3 с.л. сусам

Брашното се пресява. Маята се разтваря със захарта в ¼ чаша хладка вода. Оставя се за 10-ина минути да шупне. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, олото и останалата вода. Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва в намазан съд с олио около 1 час. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 см. Поръсва се с половината от сусама и се прегъва на три части към центъра. Отново се разточва на правоъгълник с дебелина 1 см. Леко се навлажнява от двете страни и поръсва с останалия сусам. Оставя се да втасва още 30 минути. След това от тестото се изрязват ивички. Всяка се усукват и се оформят кравайчета. Поставят се върху хартия за печене на разстояние, защото в следващите 20 минути те втасват до двоен обем. Пекат се в загрята фурна на 200 С целзий до зачервяване.

Трапезата на Игнажден съдържа постни ястия, сред които са картофи с ориз, лук, праз, боб, за които рецепти може да намерите в "Постни рецепти на деня”