Авокадото се характеризира като храна, която притежава съвършен баланс от хранителни вещества с висока хранителна и енергийна стойност. Изследванията показват, че този плод с крушовидна форма е много добра храна за поддържане на здраво сърце. Когато не е твърдо на пипане, авокадото е готово за консумация в свеж вид.
Измийте и го разрежете на половина по дължина и отстранете костилката. Издълбайте с лъжица месестата част до кората. Размачкайте с вилица на каша. Прибавете пресования чесън. Овкусете с щипка кардамон и кимион. Полейте със зехтин и сока от половин лайм или лимон и разбъркайте, докато се получи хомогенност на вкусовете. Украсете с листенца магданоз. Сервира се с тортили, тортила чипс, крекери или препечени филийки пълнозърнест хляб.
Рецепта за 4 порции
2 бр. авокадо
3 скилидки чесън
1 бр. лайм
2-3 с.л. зехтин
1 щ. сух кардамон
1 щ.смлян кимион
Сол на вкус
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.