Авокадото се характеризира като храна, която притежава съвършен баланс от хранителни вещества с висока хранителна и енергийна стойност. Изследванията показват, че този плод с крушовидна форма е много добра храна за поддържане на здраво сърце. Когато не е твърдо на пипане, авокадото е готово за консумация в свеж вид.

Измийте и го разрежете на половина по дължина и отстранете костилката. Издълбайте с лъжица месестата част до кората. Размачкайте с вилица на каша. Прибавете пресования чесън. Овкусете с щипка кардамон и кимион. Полейте със зехтин и сока от половин лайм или лимон и разбъркайте, докато се получи хомогенност на вкусовете. Украсете с листенца магданоз. Сервира се с тортили, тортила чипс, крекери или препечени филийки пълнозърнест хляб.

Рецепта за 4 порции

2 бр. авокадо

3 скилидки чесън

1 бр. лайм

2-3 с.л. зехтин

1 щ. сух кардамон

1 щ.смлян кимион

Сол на вкус 

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.