Всъщност, ако правилно съставяме менюто си по време на Рождественските пости, дори е възможно да не усетим лишение. Днешните предложения бяха за топла крем супа от грах с естрагон за цялото семейство и десерт от постни тарталети с крем нишесте с плодова декорация. Продължавам с предложение за вечерята - постна пица с гъби, лук и царевица. 

Рецепта за постно тесто за пица 

400 г брашно
200 мл вода
6 г сол
15 мл зехтин
5 г мая

Продуктите се поставят в машина за хляб на програма "тесто”, ако месите тестото на ръка ще ви отнеме около 20 минути. След това се оставя да втасва на стайна температура около половин час. Разточва се за пица и се поставя в намазана със зехтин тава. Започва гарнирането на пицата.

Рецепта за плънката

6 -7 гъби
1 голяма глава кромид лук
1 голям картоф
2 с.л. варена царевица
3 с.л. доматена паста
Риган, босилек и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин

Зехтинът и доматената паста се смесва. Прибавят се подправките: черен пипер, босилек, риган и сол на вкус. Сместа се намазва равномерно върху тестото. Лукът се нарязва на шайби и се нарежда върху пицата. Гъбите, нарязани на филийки също се подреждат върху тестото. Пицата се гарнира допълнително с царевичните зърна. Картофът се рендосва най-отгоре върху пицата. Пече се в предварително загрята фурна на 200о С за около 25 минути.

Когато искате разнообразни идеи за постни ястия в дните за постене, заповядайте в "Постни рецепти на деня”.