Наред с царевицата и картофите киноа е била основен хранителен продукт за коренното население в Южна Америка. Хранителните качества на киноа я приравняват с млякото поради богатото съдържание на протеини - включително осемте незаменими аминокиселини, особено лизин (оризът и пшеницата не съдържат лизин). Днес тя е предпочитана храна от активно спортуващите хора, вегетарианците и хората, желаещи да отслабнат. По липсата на глутен тя наподобява елдата. Киноа е с приятен лек орехов аромат. Приготвя се бързо и може да замести ориз, кускус и булгур във всяко ястие.

Ето рецепта за салата с киноа

1 ч.ч. сварена киноа
1-2 домата
1 стрък пресен лук
1/2 лимон
1-2 стръка прясна мента
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. салатен зрял боб (предварително сварен)
2 с.л. сладка царевица
Сол и черен пипер на вкус

Киноата се измива предварително под течаща вода. Вари се във вода в съотношение 1:2. След кипване се оставя на бавен огън около 20 мин. Обемът й се увеличава 4 пъти, като зърното става прозрачно, а около него се вижда бежово-жълт контур. Сварената киноа се прецежда в гевгир. Изсипва се в по-широка купа. Прибавят се салатният боб, царевицата, нарязаните на четвъртинки домати и лукът, нарязан на дребно. Залива се с дресинг от сока на половин лимон, сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин. и се разбърква. Украсява се с листчета свежа мента.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.