По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост. Сега в оставащите дни до 23 ноември се разрешава само растителна храна с олио. Ето три предложения за днешния ден.
Зелен фасул по манастирски
Рецепта за 4 порции
1 кг зелен фасул
1 глава кромид лук
2 домата
2 моркова
½ глава целина
1 глава чесън
½ връзка магданоз
100 мл олио
Джоджен и сол на вкус
Всички зеленчуци се изчистват и нарязват на красиви парченца. На дъното на тенджерата се излива олиото и върху него се добавят приготвените зеленчуци. Налива се гореща вода, която да ги покрие. Тенджерата се захлупва и се оставя на тих огън, докато зеленчуците омекнат и водата почти изври.
Картофи на фурна с праз
Рецепта за 6 порции
1 кг картофи
5-6 средно големи стръка праз
1/2 чаша олио
1 ч.л. червен пипер
Щипка черен пипер
Сол на вкус
Стръковете праз се почистват и измиват. Разцепват се по дължина, след което се нарязват на парченца дълги около 2 см. В дълбока тенджера празът се задушава в олиото. Добавят се картофите, нарязани на кръгчета и се разбъркват с праза и мазнината. Подправят се с червения пипер и сол на вкус. Сместа се залива с 2 чаши и половина гореща вода и се оставя да ври до омекване на картофите. Ястието се изсипва в тавичка и се поръсва с черен пипер. Запича се за красива коричка в предварително загрята фурна. Декорирате с нарязан на дребно пресен магданоз.
Сладкиш с боровинки и малини
Рецепта за тестото
3 ¼ чаша брашно
¾ чаша олио
4 с.л. захар
4 с.л. портокалов сок
1 пакетче ванилия
щипка сол
Рецепта за плодовата плънка
2 ч. боровинки и малини
2 с.л. нишесте
1 ч. кафява захар
Щипка индийско орехче
Щипка канела
Разбърква се захарта с олиото. След това се добавя портокалов сок и брашното с ванилията и щипка сол. Замесва се тесто на топка, което е ронливо. Оставяте се да постои, докато направите плодовата плънка от плодовете, смесени със захарта, нишестето, индийското орехче и канелата.
2/3 от тестото се разстила с пръсти по дъното и се издига бордче по стените на формата за печене. Отгоре равномерно се разпределя плодовата плънка. Върху нея се наронва останалата 1/3 тесто. Сладкишът се пече в загрята фурна на 180 С градуса около 40 мин.
За всеки ден от Рождественските пости ще намирате интересни и практични "Постни рецепти на деня".