Едва ли се съмнявате във вкуса на пъстървата, която е наричана "царица на рибите”. А запечена на фурна с гарнитура от медени моркови, задушени броколи и картофи е истинско вълшебство. 

Рецепта за печена пъстърва на фурна за 4 порции

4 средни пъстърви

1 с.л. сух естрагон

3 с.л. олио

Черен пипер и сол на вкус

1 лимон

Почистените риби се измиват и подсушават. Намазват се с олио от двете страни. Овкусяват се със сол, щипка черен пипер и сушен стрит естрагон. Може да се настърже на ситно ренде кора от лимон. Поставят се в тава и се налива вода да покрие дъното. Оставят се да се пекат на средна температура до готовност.

Рецепта за гарнитурата

4-5 картофа

3 дафинови листа

1 с.л. зехтин

8 цветчета броколи

2-3 моркова

1/2 ч.л. мед

сок от 1/2 портокал

1 с.л. зехтин

Картофите се сваряват цели с дафиновите листа. Оставят се да изстинат. Обелват се и се нарязват на колелца. Поливат се със зехтин.

Цветчетата броколи и чушката, нарязана на лунички, се слагат в съд на пара или в решетка над вряща вода. Задушават се за 5 мин. Поръсват се още топли със зехтин.

Морковите се обелват и се нарязват на кубчета. Варят се докато омекнат. Отцеждат се и към тях се добавя мед, портокалов сок и  зехтин. Разбъркват се за да се овкусят равномерно. Към тях може да се прибави отцеден грах от консерва по желание.

Гарнитурата може да бъде украсена с нарязан на дребно пресен копър.