Прочутият кубински коктейл "Дайкири" се пие близо от 100 години. Оригиналът, тръгнал от миньорската кръчма някога, бил без лед. Но оттогава насам общо взето навсякъде се добавя ситно натрошен лед. В началото на XX век коктейлът бил популярен само в района. По това време обаче го опитал един офицер от американския флот и пренесъл рецептата в САЩ. Може би най-известният му почитател е Ърнест Хемингуей.

Класическо Дайкири

9 части бял ром

4 части сок от лайм

1 част захар или захарен сироп

Всичко се изсипва в блендер заедно с няколко кубчета лед. Разбива се добре. Налива се в коктейлна чаша, украсена с резен лайм.

Ягодово Дайкири

Това е една от най-известните плодови вариации на коктейла, в която освен останалите съставки, в блендера се добавят няколко ягоди. Може да се пробва и с други плодове по желание.

Продължава с Папа Добле Дайкири, Разцъфнало Дайкири, Спешъл>>>

Папа Добле Дайкири

Хемингуей обичал да пие силно Дайкири с двойно количество ром спрямо класическата рецепта. Този коктейл е известен като Папа Добле - прякор, спечелен от Хемингуей, заради постоянните поръчки на Дайкири с двойно количество ром.

Разцъфнало Дайкири

9 части бял ром

4 части сок от портокал 

1/2 част ликьор Мараскино

1/2 част гренадин

В блендер заедно се разбиват добре с няколко кубчета лед. Налива се в коктейлна чаша, украсена с коктейлна черешка и резен портокал.

Хемингуей Спешъл Дайкири

9 части бял ром

4 части сок от лайм

½ част сок от грейпфрут

½ част ликьор Мараскино

Продължава със замразено ананасово Дайкири>>> 

Замразено ананасово Дайкири

60 мл ром

¼ бр. ананас

4 с.л. лед

Всичко се изсипва в блендер и се миксира. Получената смес се разлива в коктейлни чаши. Украсява се с с резенче ананас и коктейлна черешка. Замразено Дайкири е съвременният най-чест вариант на коктейла. Според познавачи това не е истинско Дайкири.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Модата на рома навлиза, когато заради войната алкохоли като водка и уиски се намирали доста трудно, а ромът пък бил широко разпространен. Малко по малко отпада клеймото на рома, че е питието на моряците и на бордеите. Дайкири днес е предпочитаният летен коктейл на редица светски личности.