Продукти за 4 порции:

¼ диня
1 пъпеш
150 г кафява захар
2 с.л. мастика
2 стръка естрагон

Приготвяне:

Първата работа е да обелим плодовете, да отстраним семките и да ги нарежем на малки триъгълни парчета. След това загряваме ок. 200 г вода, като прибавяме всичката захар и 1 стръкче ситно нарязана лимонена трева. След като захарта се стопи, прециждаме сиропа и го охлаждаме. В изстиналия вече сладка смес добавяме мастиката, заливаме плодовете и оставяме всичко това в хладилника да изстине поне за 30 минути. Разпределяме салатата в десертните купички, поръсваме с нарязания на едро естрагон и богато украсяваме с останалата лимонена трева.

Разковничето на това свежо и сочно великолепие се дължи на доказано сполучливото съчетание между динята, пъпеша и влюбената в тях мастика. Лимонената трева пък изящно допълва букета от екзотични аромати, без да нарушава сладостта на десерта.