Какво е необходимо?

2 кг. брашно
200 мл газирана вода
200 мл прясно мляко
3 с.л. кисело мляко
3 бр. яйца
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
125 гр. масло
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1 кубче мая (1пак.суха мая)

Как се приготвя?

В голям съд се пресява 1.5 кг. брашно. Прави се кладенче и него се изсипва разтворената мая в топлото мляко (не горещо) с 1 с.л. захар и щипка сол, газираната вода, 2 яйца и белтъка на третото яйце. Добавяме останалата захар и сол, киселото мляко и олиото.

Започва да се бърка и се замесва тесто. Меси се 5-10 мин., а ако лепне, се добавя още брашно. Тестото се бие 100 пъти върху масата и се меси. Оставя се да втаса 30 мин. на топло.

Разделя се на 4 части. От всяка част се пра ви кора ,намазва се с масло и се слагат една върху друга. Разрязват се на 16 триъгълничета. Всяко се навива, като се започне от дебелата страна. Подреждат се в дълбока тава, намазана с олио, едно до друго с връхчето нагоре (може и 2 тави). Оставят се да втасат на топло 1-1ч.и 30 мин.

Питата се намазва се с жьлтька и се слага да се пече на умерена фурна. Когато се зачерви, се пробва с дълга клечка - ако по нея остава тесто, трябва да се пече още. За да не загори отгоре, покрийте с хартия за печене, фолио или вестник.