Всички знаем колко вкусни и полезни са печените дюли. Богати на витамини, те са истински лек за човешкия организъм. Дюлата действа изключително благотворно на сърдечно-съдовата система, черния дроб и дихателните пътища. Заради стягащия й ефект обаче, се препоръчва похапването на дюла винаги да бъде придружено с лъжичка мед. Наред с вълшебните й здравословни качества дюлата има и още едно – повдига настроението, правейки ни свежи, бодри и енергични.

А сега, нека си приготвим една вкусотийка с главното участие в нея на Нейно Величество Дюлата и на не по-маловажното – на сиренето гауда – едно от най-старите видове холандски сирена.

Продукти за 4 порции:

4 броя дюли
200 г сирене гауда
20 г масло
Орехови ядки
4 с.л. пчелен мед

Как се прави:

Дюлите се разрязват на половина по дължина, почистват се от семките и се издълбават. Откъм овалната част се отрязва по една люспичка, за да може да се закрепят по-стабилно върху тавата за печене. Пълнят се с нарязаното на малки парченца сирене. Върху всяка половинка се слага парченце масло и се поръсват орехите. Пече се в загрята до 160 градуса фурна. Готовите дюли се поднасят обляни в мед и украсени със стръкче розмарин.

Печените дюли може да предложите като ордьовър или десерт. На тези, които обичат малките порции – и като основно ястие. Гаудата пък може да замените с мекото френско сирене камамбер, което ще придаде малко по-изтънчен и леко нагарчащ вкус. А дори и да не сте сред любителите на сладко-соления вкус, бъдете сигурни, че ще изпитате несравнима наслада от това ароматно ястие в стил Гурме.