През зимния сезон, като че ли, малко позанемаряваме афинитета си към рибните ястия. Но не бива да забравяме златното правило, че хапването на риба поне два пъти седмично е изключително полезно и здравословно. А да си признаем, едно добре приготвено рибно блюдо, може да бъде достойно за трапезата и на най-капризните гурмани.

Необходими продукти за 4 порции:

4 големи филета пенгасиус (естествено той може да бъде заменена с филета от хек, бяла риба, сьомга или дори от скумрия)
2 филийки хляб
3 с.л. кисело мляко
1с.л. зехтин
2 големи скилидки чесън
50 гр орехи
2 стръкчета пресен лук
1 лимон
1 китка магданоз

Приготвянето е елементарно:

Най-напред миксираме наведнъж хляба, лимоновата кора, зеления лук, орехите, чесъна и магданоза. След като получим хомогенна маса, добавяме млякото и зехтина, като доразбиваме в продължение само на няколко секунди. Коричката (или хлебната смес) ни е готова!

В огнеупорен съд, за предпочитане плитък, нареждаме филетата плътно едно до друго. Посоляваме съвсем леко и поръсваме щипка сушена мащерка. Отгоре разпределяме хлебната смес, като притискаме леко с длан плътно, за да полепне по рибата. Печем най-много 15 минути, докато коричката се зачерви добре и стане хрупкава. Бъдете сигурни, че отдолу филето е не само сочно, но и добре изпечено.

Перфектна гарнитура за печения пенгасиус са макароните, поръсени със сиренце и украсени с доматки чери, или, ако предпочитате, панирани цветчета карфиол.

За разлика от всякакво друго месо, рибата, колкото е по-мазна, толкова е по-полезна, именно заради по-високото съдържание в нея на рибено масло!