Продукти за 4 порции:

800 г дюли
сок от 1 лимон
2-3 дафинови листа
1 пиле
сол
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
½ л ябълков сок
ок 500 г тиква
2 глави кромид лук
3 с.л. мед
джинджифил
черен пипер

Приготвяне:

Обелваме дюлите, нарязваме ги на едри парчета, като отстраняваме семките. Поръсваме ги с лимонов сок, за да не потъмнеят. Накъсваме 1 дафинов лист и го прибавяме към 1/3 от дюлите. След като измием пилето, подсушаваме го и осоляваме отвътре. Напълваме го с дюлите с дафиновия лист. Затваряме го с помощта на дървени клечки за зъби. Пристягаме кълките и крилцата с конец и поставяме пилето в тава с гърдите нагоре. Намазваме го с предварително смесените олио, червен пипер и сол.

Печем ок. 1 ½ часа в предварително загрята на 200 градуса фурна, като на чести интервали го заливаме със соса от тавичката. След 15 минути добавяме ябълковия сок. Междувременно нарязваме тиквата на ивици, настъргваме джинджифила, а лука оформяме на едри парчета. Добавяме останалите дюли и меда. Поръсваме със сол и черен пипер. Разпределяме смества в тавата около пилето след първите 30 минути от печенето. 10 минути преди да извадим ястието от фурната, го поръсваме с останалия наситнен дафинов лист.

Чаша червеното вино придава пълен завършек на това великолепно изкусително блюдо.

Ако не разполагате под ръка, спокойно може да заместите дюлите с круши или ябълки.

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...