Рибата се счита за традиционното ястие на Никулден. Имате време да се подготвите с продуктите за Никулденския рибник - шаран в тесто. Тази оригинална рецепта изисква малко повече време за приготвяне. За нея са ви

необходими следните хранителни продукти:

1  голям шаран около 2 кг

1-2  глави кромид лук

1 ч.ч. счукани орехи

4 с.л. зехтин

1 връзка магданоз

2 кисели краставички

1 ч.л. доматено пюре

Сол и черен пипер на вкус

Рецепта за кората от тесто:

500 г брашно

1 ч.л. сол

250 мл вода

100 г олио

Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите. Измива се и се подсушава. Осолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

Плънката се приготвя в тиган със зехтин, в който се задушава лукът, нарязан на филийки. Прибавят се счуканите орехи, нарязаните на колелца кисели краставички и доматеното пюре. Сместа се разбърква и се подправя с черен пипер. Прибавя се нарязаният на дребно магданоз. Изчистеният шаран се изважда от хладилника. Напълва се с приготваната плънка и се зашива. 

Тесто за кората се омесва от брашното със сол и вода. Оставя се за  20 мин. След това се разделя на 6 топки. Една топка се отделя за декорация накрая. Останалите 5 се разточват на питки с диаметър около 30 см и се намазват с олио. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър. Рибата се подсушава добре преди да се завие в тестото. Напълненият шаран се увива в разточената кора. От оставената топка се разточва кора и се изрязват „очи, уста и люспи” за декорация на Никулденския рибник. Пече се в намазана с олио тавичка на 200° С за 40-50 мин. За да не се препече кората, може тавата да се покрие с фолио.

Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.