Тиквени гофрети с джинджифил и канела

Продукти:
120 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода бакпулвер
¼ ч.л. сол
½ ч.л.джинджифил
1 ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
¼ ч.л. смлян карамфил
2 яйца
220 г тиквено пюре
245 г кисело мляко
65 г кафява захар
3 с.л. олио

Приготвяне:
Брашното, бакпулверът, содата, солта, канелата, джинджифилът, индийското орехче и карамфилът се смесват. В отделна купа се разбиват яйцата, тиквеното пюре, киселото мляко, захарта и олиото. Мократа смес внимателно се изсипва в брашнената. Разбърква се внимателно, докато бучките напълно се разтворят. Предварително загрятата форма за гофрети се напръсква леко с олио и се пече. Сервирайте с мед или с домашно сладко.

Салата с карфиол с тиква

Продукти:
600 г тиква цигулка на резени
2 ч.л. зехтин
2 ч.л. мед + 1 с.л. допълнително
2 ч.л. сусам
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
2 ч.л. пълнозърнеста горчица
150 г карфиол, нарязан на малки розички
75 г орехи

Приготвяне:
Тиквата се поръсва със зехтин и мед. Овкусява се със сол и черен пипер и внимателно се разбърква. Поставя се в застлана с хартия тава. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна около 25 минути, като се обръща веднъж по средата на печенето. След като се извади, се поръсва със сусам. Връща се във фурната и се пече още 5 минути, докато семенцата придобият лек златист загар. Оставя се настрани за 30 минути, за да изстине. За дресинга се смесват лимоновият сок, зехтинът, горчицата, допълнителното количество мед в съд с капак. Последният се затваря добре и се разклаща интензивно, за да се смесят вкусовете. Овкусява се със сол и чирен пипер. Тиквата, карфиолът, нарязан на малки розички и орехите се поставят в купа. Поръсват се с дресинга и внимателно се разбъркват преди поднасяне. По желание може да декорирате със зрънца нар.

Ризото с тиква

Продукти:
900 г тиква на ситни кубчета
60 мл зехтин
½ с.л. мед
850 мл зеленчуков бульон
1 глава лук на ситно
2 стръка целина на ситно
1 с.л. настърган джинджифил
220 г ориз
160 мл бяло вино
сок от ½ лимон
½ ч.ч. магданоз
2 с.л. маскарпоне

Приготвяне:
Тиквата се поставя в тава и се поръсва с 2 с.л. зехтин. Овкусява се със сол и черен пипер. Пече се 15 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Изважда се и се поръсва с ½ с.л. мед. Разбърква се добре, за да се оваля всяко кубче от плода. Пече се още 15 минути. Бульонът се слага да къкри. Остатъкът от зехтина се загрява на ниска температура. Прибавя се лукът и се разбърква. След 3 минути се добавя целината и се готви още 1 минута. След това се изсипват джинджифилът и оризът и се разбърква. След още 1 минута на умерена температура, се добавя виното и се готви, докато течността напълно се абсорбира. Бульонът се прибавя постепенно, като всяка заливка се изчаква да бъде приета от съставките. След 15 минути се добавя лимоновият сок, тиквата и магданозът. Накрая се прибавя и маскарпонето. Ризотото се поднася с украса от магданоз и заливка от мед.