За да подсилите италианското звучене на този невероятен сладкиш, към компанията от бадеми може да прибавите и около 50-100 г семена от пиния.

Продукти:

600 мл прясно мляко
1 тънка лентичка лимонова кора
150 г ориз ризото (ако не разполагате, и всеки друг вид ще ви свърши работа)
200 г белени бадеми
3 яйца
100 г захар
1 с.л. ром
Настъргана кора на 1 лимон
1 щипка сол
масло за формата
пудра захар по желание

Приготвяне:

Поставете млякото заедно с лентичката лимонова кора на печката да заври. Прибавете ориза, като постоянно бъркате и намалявате котлона. Варете около 40 минути, като не забравяте от време на време да разбърквате., докато оризът омекне, а млякото придобие гъста консистенция. Изсипете получената кремообразна смес в дълбока купа и я оставете да изстине.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете формата с масло и покрийте дъното с хартия за печене. Изпечете бадемите във фурната за около 10 минути. Нарежете ги на едро. Извадете лимоновата кора от оризово-млечната смес. Отделете белтъците от жълтъците. Последните прибавете постепенно към млякото с ориза, като бъркате непрекъснато. Добавете захарта, настърганата лимонова кора, рома и бадемите.

Белтъците разбийте със солта на твърд сняг. Прибавете ги към сместа, като разбивате с миксера. Изсипете полученото тесто във формата, загладете повърхността и печете сладкиша в продължение на около 40 минути. Оставете сладкиша да изстине, след което го покрийте с фолио и го оставете да престои в хладилнка за една нощ.

Преди да сервирате, извадете сладкиша от формата. Нарежете го на парчета и, при желание, поръсете го леко с пудра захар. За да придадете лятно очарование на това сладостно творение, гарнирайте отстрани с няколко лъжици уханни горски плодове.

Очакваме вашите кулинарни вдъхновения, идеи и любими рецепти на вкусните странички в нашите форуми тук или тук. :)