Днес ви предлагаме рецепта за нещо вкусно и празнично, и то от професионалиста в областта на готварството  кулинарията - Живко Иванов от Lord of The Chefs.

Необходимите продукти за тестото:


200 г брашно
150 г краве масло
1ч. л. разтворимо кафе
1 ч. л. бакпулвер
100 г смлени лешници

Начин на приготвяне:

Смесете брашното и маслото, размесете добре и след това прибавете сухите подправки, като кафето разтворите в половин супена лъжица вода. Омесете гладко тесто и го оставете да почине за 15 минути. След това го разточете на тънко и оформете в кръгла или правоъгълна форма - по дъното и стените на съда. Оставете малка част за капак. Сложете тавата за 30 минути във фризера.

Необходими продукти за пълнежа:

200 г кафява захар
200 г нерафинирана кафява (продава се в по-големите магазини)
200 г сметана
125 г краве масло
300 г настъргана тиква
250 г орехови ядки

Начин на приготвяне:

Смесете двата вида захар, маслото и сметаната в дълбок съд и сложете на котлона. След като сместа заври, прибавете орехите и тиквата и намалете силата на огъня. Гответе, докато започнат да се получават плътни мехурчета в сместа. След това свалете от котлона и оставете да се охлади за 30 минути (не го поставяйте в хладилник).

Налейте сместа във формата върху тестото и отгоре затворете с още един пласт тънко тесто. Намажете с жълтък и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса фурна за 30 минути. Извадете и охладете много добре преди да консумирате (най-добре е да се консумира на следващия ден).

С най-добри и вкусни пожелания за весели празници, добри приятели и много позитивни емоции!
Живко Иванов


Живко Иванов