От време на време ни се иска да опитаме нещо различно. Днес имаме повод да развием своята кулинарна фантазия с една от рецептите, които следват.

#Картофена торта-салата "Часовник"

Продукти:

1 кг сварени картофи

2-3 моркова (пресни или от туршия)

кисели краставички

250 г майонеза

250 г настърган кашкавал

1 голям домат

шепа черни маслини, почистени от костилките и нарязани на колелца

сол на вкус

Приготвяне:

Настържете сварените картофи на едро ренде и ги посолете. Краставичките нарежете на много ситни кубчета, а доматът на тънки полуколела. С помощта на подвижна тортена форма наредете продуктите. Първо един пласт картофи. След това намажете с майонезата и поръсете с кисели краставички. Покрийте с настърган кашкавал, а върху него сложете нарязаните маслини.

Наредете втори пласт картофи и повторете: майонеза, кисели краставички, кашкавал, маслини. Завършете с картофи. Сложете в хладилника да се стегне за около час. След това свалете страничните стени на формата и намажете солената торта от всички страни с майонеза. По страните наредете нарязаните на полуколелца домати. Поръсете обилно с настърган кашкавал. От морковите изрежете стрелки на часовника и цифри от 1 до 12, оформете ги върху салатата като часовник.

 

#Пикантна руска салата "Подкова"

Продукти:

1 кг сварени картофи

250 г кисели краставички

250 г сварени моркови

250 г сварен грах

150 г сварена сладка царевица

3 сварени яйца

250 г пикантен колбас

450 мл майонеза

1 ч.л. горчица

прясно смлян бял пипер

сол

черни маслини без костилка

копър

Приготвяне:

Нарежете картофите, морковите и краставичките на кубчета и ги сложете в дълбока купа. Добавете граха и разбъркайте добре. Нарежете яйцата и колбаса също на кубчета и ги прибавете към зеленчуците и внимателно разбъркайте, така че яйцата да не се трошат. Добавете майонеза и горчица. Размесете много внимателно. Овкусете със сол и пипер и още веднъж разбъркайте. В кръгло плато оформете салатата като подкова. Декорирайте с маслини и стръкчета копър.

#Яйчна салата "Коледен венец"

Продукти:

зелена салата

1 тиквичка

10 чери доматчета

1 бр. репички

½ жълта чушка

¼ нар

сол и зехтин

Приготвяне:

Наредете плътно по краищата на голяма салатена чиния зелената салата. Нарежете чушката на тънки лентички и декорирайте с тях листата. Нарежете тиквичката на тънки лентички и ги оформете като гирлянди на салатата. Чери доматите и репичките нарежете на колелца и ги разпръснете върху "венеца". Накрая поръсете със зрънца нар. Овкусете със сол и зехтин. В центъра на чинията може да поставите купичка с млечно-чеснов сос.