.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Никулденски шаран с ориз и още две празнични блюда

LadyZone.bg | преди 5 дни
Колаж
Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos
Традиционни вкусотии за коледните пости и не само

Наближава Никулден, предвестник на многобройните коледни и новогодиши празнични дни. По този повод ви поднасяме рецептите на едно класическо рибно блюдо и две постни, но с предпарзничен привкус ястия. Основният им плътен вкус на се дължи на включените в тях различни представители от света на варивата – ориз, боб, леща и булгур.

Традиционен никулденски шаран с ориз

Продукти:

1 шаран с тегло от 1,5 до 3 кг
200 г арпаджик
150-200 г (в зависимост от големината на шарана) ориз
50 г стафиди
100 г счукани орехови ядки
½ китка магданоз
стръкче розмарин
щипка сушена мащерка
1 дафиново листо
черен пипер
сол
½ ч.ч. зехтин
1 лимон

Приготяне:

Шаранът се почиста от люспите и се измива добре. Облива се обилно със сока от половината лимон и се посолява отътре и отвън. Оставя се настрана. Приготвяне на плънката: В голям тиган със зехтин леко се задушава арпаджикът за 2-3 минути. Прибавя се оризът и се бърка, докато стане прозрачен. Добавят се останалите продукти – стафидите, ядките и подправките. Плънката се залива с 2 ч.ч. топла вода и се оставя да покъкри най-много 8-10 минути, докато се посгъсти. Сваля се от огъня и след като се поохлади, се напълва шарана. Пече се в умерено загрята фурна на 150-180 градуса около 40-50 минути, като преди това под него се поставят лозови или върбови пръчици, за да не залепне.

Шаран

 

Манастирска чорба с боб и леща

Продукти за 6 порции:

300 г боб
300 г леща
3 средно големи моркова
4-5 картофа
3 глави лук
2 стръка праз
150 мл олио китка магданоз
оцет и сол на вкус

Приготвяне:

Най-напред бобът и лещата се варят, докато започнат да омекват заедно с олиото. Малко след това се прибавят нарязаните моркови, лука, праза и картофите. Варенето продължава, докато бобът се свари напълно. Чорбата се посолява, още докато е на огъня. Поднася се поръсена с магданоз и подправена с оцет.

Манастирска чорба

Постни сарми с булгур

Продукти за 1 тенджера:

20-25 листа кисело зеле
2 ч.ч. булгур
2 големи глави лук
1 голям морков
суха червена чушка, запечена на котлона
шепа стафиди
½ ч.ч. олио
черен пипер
червен пипер
кимион
ронена чубрица
сол

Приготвяне:

В половината от олиото леко се задушават наситненият лук, настърганите моркови, булгурът и натрошената запечена чушка. Прибавят се подправките и плънката се залива с 3 ч.ч. топла вода. Вари се, докато булгурът набъбне. Снема се от огъня и с така приготвената плънка се завиват на сърми в зелевите листа. Нареждат се в тенджерата, поръсват се отново с червен пипер, като между тях се поставя и едно дафиново листо. Сърмите се сезаливат с разреден с топла вода зелев сок и останалата част от олиото, като накрая се притискат отгоре с чиния. Похлупват се и се варят 60 до 90 минути на тих огън.

Булгур
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Слагате ли си противогрипни ваксини?