Преди седмица събрах повече от 2 кг дренки, измих ги и се зачудих какво бих могла да направя с тях. Баба ми предложи да направим желе или сладко, а защо не и компот, но на мен ми се искаше нещо без захар и с много аромат. Така се родиха няколко чудесни идеи, които бързам да споделя с вас.

За да използвате най-вкусните и ароматни дренки, разклатете дървото. Готовите ще паднат на земята – може да ги съберете заедно с тези, които са капнали сами. Избирайте цели, ненаранени плодове и внимателно ги поставяйте в кофата. Измийте под течаща вода, за да паднат пръстта или други частици, полепнали по нежната люспа.

Крем с дренки и сирене маскарпоне

За този крем са ви нужни добре узрели меки дренки, като тези които може да съберете под дървото. Аз използвах 2 чаши дренки без костилките, 400 гр маскарпоне, 2 с.л. мед и пакетче желатин, разтворен във вода според указанията на пакетчето. Смесих ги с телена бъркалка и налях в малки купички, които оставих да стегнат в хладилника за няколко часа. Обърнах ги в чинии и декорирах с дренки.

Сос от дренки с мента

Дренките стават още по-сладки и ароматни, ако преминат термична обработка. За този сос сложих дренки заедно с костилките и мъничко вода на среден огън и варих докато костилките сами започнаха да падат. След това претрих през едро сито, за да получа гъст сос. Към 4 чаши от него добавих половин чаша листенца от прясна мента и оставих да преседи в буркан за една нощ. На следващия ден извадих листенцата и затворих соса в малки бурканчета. Сервирахме го върху праскови на грил и се получи чудесен и много ароматен десерт.

Печени дренки с карамфил

Тези дренки приготвих, като ги сложих в тава с няколко милиметра вода на дъното. Върху тях разпръснах супена лъжица карамфил. Изпекох на 180 градуса докато дренките се пукнаха и крайчетата им започнаха да се карамелизират от топлината. Сервирах няколко лъжици от тях върху цедено кисело мляко и декорирах с малко мед.

Опитайте и вие!

Със съдействието на www.artofrealfood.com