Какво е необходимо?

За четири порции:

2 ч.ч. сух нахут, накиснат за през нощта и отцеден
1/2 малка глава лук
1 малък морков, нарязан на по едри кубчета
7 ч.ч. вода (или зеленчуков бульон)
1/4 ч.ч. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на четвъртинки
2 стръка розмарин
сол и пипер на вкус


Как се приготвя?

В тенджера смесете нахута, лука, моркова и водата. Поставете на средна температура и гответе около час и половина, докато нахута омекне.
Прецедете нахута, като запазите водата, но отстраните лука и моркова.
В тенджерата загрейте зехтина и поставете чесъна и розмарина. Запържете като разбърквате за 2 минути или докато зехтина се овкуси. Отстранете чесъна и розмарина.
Върнете нахута и разбъркайте добре, за да се смеси добре със зехтина. В блендер или с пасатор пюрирайте нахута, като бавно добавите и от водата, в която е врял. Прибавете толкова течност, че да получите хубава крем супа.
Върнете в тенджерата. Оставете да заври и овкусете със сол и черен пипер.


Време за изпълнение: 120 минути