Покрай месните ястия, с които, бас ловя, още не сме се разделили, ви предлагам да разнообразим менюто си с една почти постна картофена запеканка.

Необходими продукти за едно 4-5-членно семейство

Минимум 1 кг картофи
Ок. 400 гр бучка сирене
4 яйца
1 средно голяма глава карфиол
2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. краве масло
Сол, черен пипер, чубрица по желание

И така, пристъпваме към майсторенето:

Обелените и нарязани на филийки картофи, заедно с карфиола, разделен на малки китчици, пускаме във вряща подсолена вода. След няколкоминутното бланширане, ги нареждаме в намазана тавичка. Редим пласт картофи, пласт натрошено сиренце, като завършваме с картофките. Разбиваме яйцата с прясното мляко и подправките и заливаме получената смес отгоре. Накрая наръсваме с парченца масло и печем в предварително загрята фурна до 30 мин.

Запечената гозбичка е подходяща както за обяд, така и за лека вечеря. Ако предпочитате пържолка обаче, запеканката ще бъде прекрасна гарнитурка към нея. Така "спестявате" филията хляб. ;)