Подобно на много други кухни и мексиканската е рожба на сливането на различни култури и земеделски практики. Тя обединява две традиции: на местните индианци и на испанските заселници. Голяма роля за особеностите на кухнята на Мексико играе и разнообразния климат - от пустинен до тропически в една наистина голяма по територия държава.

Ацтеките, маите и толтеките, които са дедите на тази кулинарна традиция, разчитали основно на царевица, какао, тикви, домати, чушки, боб, картофи. През 16 век пък испанците от своя страна донесли пшеница, домашни животни, различни плодови дръвчета, както и сиренето.

Днес царевицата и нейните производни продукти – царевично брашно и плоските хлебчета тортия, са все още в центъра на мексиканската трапеза. Важно е да се знае, че много от кулинарните особености на кухнята са повлияни и от хранителните навици и ритъм на хората – тук се хапва често – всякакви храни, които могат да се консумират на крак и да се купят от улицата, са на почит. Мексиканците традиционно консумират най-много храна по време на късен обяд, който може да има до 8 блюда, след което се полага и добра дрямка. В градски условия тази традиция обаче не се спазва и най-богатото ядене е вечерята.

Чудите се дали всеки може да си приготви мексиканска храна у дома? Разбира се. Стига да си набавите фино царевично брашно, черен боб, сушени червени люти чушки, лют червен пипер, зелени люти чушки, пресен кориандър, черен шоколад, прясно сирене, авокадо, хубави домати и качествено месо, повечето рецепти са лесни за изпълнение. Дори необичайни съставки като чайоте и плодове от кактус се намират в повечето големи хранителни вериги. Специални чушки като чипотле и анчо, както и ачиоте (червени семена на дървото анато) можете да поръчате от интернет.

Често ме питат с какво мексиканската кухня прилича на българската и винаги отговарям : ’’по шкембе чорбата и супата топчета, лютите чушки и вкусните домати.’’ Не е лоша основа да завържем приятелство, а най-лесно е да го направим, като опитате да сготвите няколко лесни рецепти. Оригиналните рецепти са на Тори Бунтинг и са адаптирани в моята кухня.

Тропическа салса

Салса можете да сервирате с печено месо или риба, върху тортиля със зеленчуци и сирене или като дип за различни хлебчета и зеленчуци.

За 10-12 порции

1 твърдо узряло манго
1 чаша накълцан ананас
½ чаша ситно накълцана червена чушка
¼ чаша оризов оцет
2 с.л. накълцан кориандър
1 ч.л. лют червен пипер

Смесете всички съставки и оставете да преседят в хладилник за 2-3 часа. Сервирайте директно върху месото или в сосиерка с лъжица.

Царевична супа

Тази лесна лятна супа е добра и топла среща с мексиканската кухня.

За 8-10 порции

2 с.л. масло
1 ч.л. лют червен пипер
2 чаши накълцани ситно разноцветни чушки
2 чаши оронена сварена царевица
4 чаши пилешки или телешки бульон
1 чаша животинска течна сметана
1 ч.л. морска сол

Загрейте маслото в голяма тенджера и поставете чушките и червения пипер да се сготвят за 4-5 минути. Добавете останалите съставки и гответе още 10 минути. Докато супата ври, разбийте течната сметана на сняг и добавете към супата заедно със солта. Сервирайте я топла.

Червено чили


Това популярно ястие, познато и още като "Чили кон карне" е сред фаворитите ми в мексиканската кухня. За разлика от американските версии на това чили, в които има боб, ориз или паста, в оригиналната рецепта има само солидно количество люти чушки и телешко.

За 6 порции

3-4 сухи люти чушки и 2-3 сладки сухи червени чушки
2 чаши вода
¼ чаша зехтин
1 голям стар лук, накълцан
1 скилидка чесън, накълцана
1 кг телешка плешка, накълцана на ситно
1/4 чаша брашно за сгъстяване
4 с.л. накълцан кориандър
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. риган
1 ч.л. розмарин
1 кг обелени и настъргани домати

Започнете с почистване на лютите и сладките чушки – отделете въшността им и я поставете да ври във вода за 30 минути. След като се сварят, пасирайте чушките и оставете пюрето настрана. Вземете тежка тенджера. Сгорещете мазнината на среден огън, сгответе в нея лука и чесъна, докато омекнат. Използвайте брашното, за да натриете месото и го добавете към лука. Време е и за пюрето от чушките – сложете и него, и разбъркайте добре. Вече може да добавите доматите и подправките. Долейте чаша вода и след като сместа заври добре, намалете огъня и оставете да поври 3-4 часа, докато месото е съвсем меко.

При сервиране използвайте дълбоки купички и декорирайте с настъргано сирене чедар, лъжица заквасена сметана, парченца авокадо и малко пресен кориандър.