Ако великденските козунаци не са вашият любим сладкиш, ви предлагаме също толкова пухкава и вкусна алтернатива - кифлички. Това нежно, кулинарно изкушение ще направи денят ви истински празник.

 

Необходими продукти:
6 яйца
500 мл прясно мляко
350 г захар
1 кубче мая
150 г мас /може и олио/
кората от един лимон

Приготвяне:

Едно от яйцата се разбърква заедно с лъжица захар, маята и чаша мляко. Добавя се брашно, докато се получи гъста каша. Оставя се да почине, докато утрои обема си. В останалото прясно мляко се добавя захарта и се затопля на котлона, докато тя се стопи. След като изстине, се смесват подсладеното мляко с яйцата, мазнината и лимонената кора.

Снимка: Деница Кънчева

Полученото тесто се оставя да почине за около час, завито с кърпа. Разделя се на няколко части, всяка от които се разточва на кора с дебелина 4-5 мм. Разрязва се на 12 части (триъгълници). Парчетата се намазват с мармалад или сладко и се завиват на кифлички. Отгоре се намазват с разбито яйце. По желание върху яйчения слой него може да се посипе кристална захар.

Снимка: Деница Кънчева

Пекат се във фурна, загрята на 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса без вентилатор за около 15-20 минути. 

Снимка: Деница Кънчева