Не е тайна, че куркумата се слави с удивителните си лечебни и антиоксидантни свойства. Този вълшебен корен лекува рак, диабет, прочиства тялото от токсини и регулира метаболизма. Ястията с куркума са идеални през зимния сезон поради способността на подправката да се бори с настинки и възпалителни процеси в организма. Това обаче не означава, че не можем да им се наслаждаваме и през цялата година. От нея можем да си приготвим чудни чайове, супи и яхнии.

Поднасяме ви екзотична яхния с куркума, която ще ви очарова с необикновения си вкус, дължащ се на голямото количество пикантни подправки и богатото съдържание на зеленчуци. Същевременно ще ви дари с много енергия, здраве и настроение.

Продукти за 6-8 порции:
3 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана на едро
4 скилидки чесън, смлени
2 настъргани парченца джинджифил 
4-5 моркова, нарязани
2 резена тиква, нарязана на парченца
1 малка китка риган
4 дафинови листа
2 л пилешки или зеленчуков бульон
3-4 консервирани домата
300 г червена леща
1 ½ с.л. куркума на прах
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. затар (арабска подправка - микс от мащерка, смрадлика и сусам)
2 с.л. смрадлика
¼ ч.л. кимион
1/8 ч.л. лют червен пипер
3 с.л. сос Taмари
5 стръка къдраво зеле
морска сол на вкус
прясно смлян черен пипер
сметана или кисело мляко по желание

Приготвяне:
В дъното на голяма тенджера, смесете зехтина, лука, чесъна и джинджифила. Гответе на умерен огън около 3-5 минути, като разбърквате.

След това добавете нарязаните моркови и тиква. Бъркайте в продължение на 5-7 минути, след което добавете ригана, дафиновите листа, бульона, консервираните домати и червената леща. Оставете супата да заври, след което оставете да къкри на слаб огън.

Разбъркайте всички подправки заедно със соса Тамари. След това оставете яхнията за 30-35 минути или докато тиквата и морковите омекнат.
Непосредствено преди сервиране поръсете отгоре с листенца къдраво зеле. Подправете с морска сол и черен пипер. На финала по желание гарнирайте с малко сметана или кисело мляко.