Благодарение на кулинарните умения на баби и лели, през годините опитваме различни традиционни ястия - бито краве масло, крокмач, просеник, лучник, прясно сирене, квасено мляко и т.н. Съществува обаче опасността, докато има кой да ни ги приготвя, ние само да им се наслаждаваме, без да се замисляме как всъщност се правят. Затова в поредицата "Вкусотийки от Градината на BILLA" днес ви представяме една стара рецепта с български кромид лук - лучникът на баба.

Снимка: iStock

Лукът е наричан природен антибиотик. Нашите баби често са го ползвали за лечение на грип, настинки и хрема. Миг преди да си помислите, че лукът люти и мирише, ето какво казва за него Елизабет Пенел - английска авторка, известна с кулинарните си книги - „Изгонете лука от кухнята и удоволствието ще отлети с него”

Лукът от градините на BILLA се отглежда в плодородните земи на с. Милево, Пловдивска област. Той е подходящ за салати, готвени ястия, плънки на печива, гарнитура на грил, и др.



Необходими продукти

За тестото

800 г брашно (+ брашно да месене)
кубче жива мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
около 250 мл хладка вода вода

Снимка: iStock



Брашното се пресява и се оформя кладенче. В него се слагат маята, захарта и солта. Заливат се с водата и с пръсти маята се стрива, докато се разтвори в течността напълно. Меси се до получаването на меко тесто. Оформя се на няколко малки питки и се оставя да втаса за 10-15 минути. 

За плънката

500 г лук
1 с. л. сол
1 с. л. червен пипер
щипка чубрица
суха червена чушка по желание
олио за задушаване

Лукът се задушава до златисто с олио в дълбок тиган. Готви се, докато омекне и добие хубав карамелен цвят. Сухата червена чушка се стрива и се добавя в тигана. Овкусява се с подправките и се разбърква. Плънката се оставя леко да изстине.

Снимка: iStock

Тестото се оформя на няколко кори (оби) с правоъгълна форма. В началото на всяка кора, по ширина се слага от плънката с лук. Навива се на руло. Поставя се в кръгла тава, като се реди във формата на спирала (охлюв).

Снимка: iStock

След като се използва цялото тесто и всичката плънка, лучникът се намазва с останалата в тигана мазнина, като към нея се добави и малко вода. 

Пече се 30 минути, в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Преди да се сложи във фурната, може да се нареже на парчета.