Няма две еднакви лютеници на този свят. Всяко семейство си има своята рецепта, а и дори рецептите да са еднакви, никога не се получава еднакъв резултат. Това, разбира се, придава допълнителен чар на този толкова български продукт.

Ето я нашата, изпробвана през годините рецепта, която спестява печенето и беленето на чушки, като ги замества със сурови камби. Това по никакъв начин не ощетява вкуса, получава се чудесна лютеница!

15 кг червени сурови камби, смлени с машинка за месо.
6 кг домати, настъргани и сварени до изпаряване на водата.
6 кг патладжан, изпечен, почистен и смлян с машинка за месо.
Всичко се смесва и се добавя на вкус сол, чесън и литър и половина олио. Може да се добави и малко захар.

Цялата смес се слага на огъня до получаване на желаната консистенция. Разсипва се в буркани, които се стерилизират за 5-10 минути.