Днес за трети, надяваме се не за последен път, Ваня от vanilakitchen споделя своя рецепта с нас - лавандулов шоколад. Ако не ви е изкушила вече със своята сурова торта с дюли и зеленчуковите си хрупкави тарталети, опитайте този здравословен и вкусен десерт.


Лавандулата идва от средиземноморските страни. От уханното растение са известни около 25 вида. Най-добрите от тях се отглеждат във Франция. Лавандулата е важна съставка за една от най-известните и уважавани подправъчни смеси -  Herbs de Provence. В България не е много разпространена като подправка.

Използва се и за сладки изкушения, като е нужно съвсем малко количество, тъй като растението е с много силен аромат. За лавандуловия шоколад се използва отвара, която напомня със загадачен дъх на поляни, обляни от лъчите на слънцето.

Продукти:

1 ч.ч. готово мюсли или смес от фини овесени ядки, стафиди, лешници
1/3 ч.ч. мед
½ ч.ч пълномаслено какао ( минимум 22%)
2-3 с.л. пшеничен зародиш
сокът на един лимон и настъргана кора
3-4 лъжици суха лавандула
по желание - щипка канела, индийско орехче или карамфил



Приготвяне:

Попарете лавандулата с около 50 мл вряща водя и оставете поне 20 минути.
Прецедете получената отвара.
Смелете мюслито ( или приготвената от вас смес) в блендер или кухненски робот.
Смесете ги с какаото, лимоновата кора и другите сухи подправки, ако използвате.
Разтопете меда на вода баня. Към него прибавете лавандуловата отвара.
Изсипете при сухите съставки, добавете и лимонов сок.
Ако тестото е твърде рядко, добавете пшеничен зародиш. Обратното - ако е твърде гъсто, добавете още мед и лимонов сок.
От получената смес можете да оформите малки топчици, да сложите в малки чашки и да поднесете с чаша ароматно червено вино с плодов аромат.

Поднесете шоколада поне след едно денонощие. Така мюслито ще се е напоило с лавандулов аромат.