Искате ли да направите тазгодишната коледна трапеза малко по-различна и уханна от всички досега. Една омайваща не само с красотата и вкуса си, но и с аромата си топла питка ще обере овациите на всички край масата. Продуктите няма да ви затруднят. Онова обаче, което ще отличи новия ви специалитет от традиционната коледна погача е... китка благоуханни билки.

Ето и продуктите:

Малка китка риган, мащерка и жълт кантарион
Няма да сбъркате, ако добавите и стръкче босилек
Ок. ½ кг брашно
Ок. 100 г картофено пюре на прах
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. зехтин,
Пакетче суха мая
1 яйце
Сол и захар на вкус

Замесване на тестото:

1. Смесват се брашното, картофеното пюре, червеният пипер, маята, зехтинът, ч.л. захар, ч.л. сол и билките, а в средата се прави кладенче, в което се чуква яйчицето.

2. Омесва се гладко тесто, като постепенно се добавя ок. 500-550 мл хладка вода. Ако тестото лепне, добавяте брашно лъжичка по лъжичка. Готовото тесто се оставя на топличко ок. 30 минути.

3. След като втаса, тестото се разточва на правоъгълник и с намазан със зехтин нож се правят няколко резки, без да го нарязвате. Покривате тавичката и оставяте тестото още ок. 15 мин на топло.

4. Пече се на 200 градуса, докато порозовее отвсякъде. Когато се извади от фурната, напръсквате обилно с вода и обвивавате в голяма памучна кърпа, за да се задуши и омекне коричката.