Продукти за 40 броя:

500 гр пресято брашно
2 ½ ч.л. бакпулвер
4 с.л. тръстикова захар
1 щипка сол
2 цели яйца и 1 жълтък
100 гр масло
4 с.л. заквасена сметана
100 мл ром
1 ч.л. настъргана лимонова кора
Щипка канела по желание

Гроздово олио за пърженето
Кокосови стърготинки за поръсване

Цялата галимация ще ви отнеме ок. 15 минути + 40 минути охлаждане + 30 минути време за пържене

1.Смесваме брашното, бакпулвера, захарта, солта, яйцата, маслото, сметаната, рома и настърганата лимонена кора и приготвяме ронливо тесто, което се оформя на топка, увива се във фолио и се слага в хладилника (не в камерата) да си почине на хладно.

2.След 40 минути изваждаме тестото и го разточваме на кори с дебелина около 1 см. Нарязваме квадратчета или оформяме на мънички топченца с големина около 4 см. Слагаме олиото в съд с високи стени и я загряваме до 180 градуса. Пускаме парченцата по 5-6 или в зависимост от големината на съда и пържим до златисто-жълто. Най-накрая поръсваме с кокосовите стърготинки.

П.П. Ако предпочитате, рома прекрасно може да бъде заместен с калвадос (ябълкова ракия) или бренди. ;)