Този чуден сладкиш ще ви очарова с неподражаемия си вкус, вината за който се пада на Негово Величество Моркова – универсален природен лек и важен фактор за намаляване на високия холестерол. Така че, дори и да сте на диета, спокойно може да си позволите парче от това вълшебно морковено удоволствие.

Продукти:

4 средно големи моркова
260 г брашно
300 г захар
1 пакетче ванилия
4 яйца
180-200 г олио
1 с.л. бакпулвер
щипка сол
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Настържете морковите на фино ренде. Разбийте яйцата, прибавете захарта и ванилията. Разбийте сместа с миксер на висока скорост в продължение на не по-малко от 5 минути. Изсипете настърганите моркови и превключете миксера на ниска скорост. Изсипете олиото и бъркайте още малко. Пресете брашното, бакпулвера и солта. Отново разбийте с миксера, докато се получи гладка смес.

Намаслете форма за кекс и изсипете в нея тестото. Оставете отгоре около 1,5 см, за да може да се надигне. Печете в добре загрята на 180 градуса фурна за 45 минути, докато кейкът се покрие в златист загар.

Извадете готовия сладкиш и го обърнете върху чиния, за да изстине. Поръсете с пудра захар или го облейте със сладкарска сметана.

 

С апетитно любопитство очакваме и вашите сладки идеи и предложения на кулинарните странички на нашите форуми - тук или тук... :)